Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Door uit te vinden hoeveel zonnepanelen nodig zijn om aan de elektriciteitsbehoefte van uw huis te voldoen, bent u er zeker van dat uw zonnesysteem voldoende stroom kan opwekken en uw verbruik kan dekken.

Om dat te doen, hoeven we alleen maar te weten wat uw jaarlijkse energieverbruik is - dat vindt u terug op uw elektriciteitsfactuur.

Jaarlijks energieverbruik

Het gemiddelde jaarlijkse elektriciteitsverbruik is de grootste bepalende factoren voor het aantal zonnepanelen welke nodig zijn.

Het energieverbruik wordt gemeten in kilowattuur (kWh). Deze eenheid meet precies hoeveel energie u verbruikt.

The amount of solar panels you need is related to your consumption

In Vlaanderen ligt het gemiddelde jaarlijkse elektriciteitsverbruik rond de 4000 kWh, maar gezien gemiddelden weinig zeggen en vooral afhankelijk zijn van de oppervlakte van de woning, het aantal bewoners (en hoe vaak deze thuis zijn) en hoe u verwarmt (elektrisch, gas, olie, warmtepomp..) hebben we een tabel samengesteld met verschillende voorbeelden en simulaties.

Vrijstaande woningen hebben over het algemeen het grootste verbruik, terwijl een half-open bebouwing in de meeste gevallen minder elektriciteit verbruikt.

Om een exacter beeld te krijgen van het energiegebruik in uw woning per jaar, kijkt u het best naar uw jaarlijkse afrekening.

Hoeveel elektriciteit verbruikt u?

Zodra u weet hoeveel elektriciteit u in de loop van een jaar verbruikt, kunnen we beginnen met het berekenen van het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft.

Het vermogen van zonnepanelen wordt gemeten in Watt (Wp) en kan variëren van ongeveer 300Wp tot 400Wp. In onze regio levert 1Wp zonnepaneel ongeveer 0,95kWh op, bij een zuid-gerichte installatie op een hellend dak.

Om terug te gaan naar onze gemiddelden, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 4000kWh heeft u tussen de 10 tot 14 zonnepanelen nodig afhankelijk van het vermogen van het zonnepaneel.

Size of Solar PV System Number of 400 Watt Solar Panels Estimated Annual Output
2 kWp 5 2,000 kWh
4 kWp 10 4,000 kWh
6 kWp 15 6,000 kWh
8 kWp 20 8,000 kWh
Size of Solar PV System Number of 300 Watt Solar Panels Estimated Annual Output
2 kWp 7 2,000 kWh
4 kWp 13 4,000 kWh
6 kWp 20 6,000 kWh
8 kWp 26 8,000 kWh

Er is wel een aanzienlijk verschil in prijs tussen een zonnepaneel van 300Wp en een (hoogrendement) zonnepaneel van 400Wp.

Wij raden altijd aan om het volledige jaarlijkse elektriciteitsverbuik te dekken met zonnepanelen. Zo bent u volledig onafhankelijk van energiebedrijven en de (snel) stijgende elektriciteitsprijzen.

Dus, hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Nu we alle verschillende factoren kennen welke een rol spelen met betrekking tot het aantal zonnepanelen u nodig heeft kunnen we het exact aantal gaan berekenen.

Ter herhaling, de verschillende factoren zijn:

  • De grootte en woonsituatie/leefpatroon van de woning
  • Jaarlijks verbruik en hoe u verwarmt
  • Vermogen van de zonnepanelen

Indien u uw exact verbruik niet kent, hierbij de gemiddelde per woning.

Type Jaarlijks verbruik Aantal 300W zonnepanelen Aantal 400W zonnepanelen
Vrijstaande woning met elektrische verwarming of warmtepomp en veel thuis 9000 30 23
Halfopen/gesloten woning met elektrische verwarming of warmtepomp en veel thuis 8000 27 20
Vrijstaande woning met elektrische verwarming of warmtepomp en weinig thuis 7000 23 18
Halfopen/gesloten woning met elektrische verwarming of warmtepomp en weinig thuis 6000 20 15
Vrijstaande woning met verwarming op gas of stookolie en veel thuis 5000 17 13
Halfopen/gesloten woning met verwarming op gas of stookolie en veel thuis 4000 13 10
Vrijstaande woning met verwarming op gas of stookolie en weinig thuis 3000 10 8
Halfopen/gesloten woning met verwarming op gas of stookolie en weinig thuis 2000 7 5

Het is de moeite waard om te onthouden dat het energieverbruik in de bovenstaande tabel een gemiddelde is en dat het goed kan verschillen afhankelijk van je verbruikspatroon. Daarom is het belangrijk om te kijken hoeveel elektriciteit uw huis in een jaar verbruikt op een recente energierekening.

Beschik ik over voldoende oppervlakte?

Stel aan de hand van bovenstaande voorbeeld verbruikt u 5000kWh per jaar (Vrijstaande woning met verwarming op gas of stookolie en veel thuis). Dit komt neer op 13 tot 17 zonnepanelen. Rest de grote vraag: is mijn dak voldoende groot?

Een normaal zonnepaneel is 1,6 vierkante meter. Dat betekent dus dat je voor 13 zonnepanelen 21 vierkante meter en voor 17 zonnepanelen bijna 28 vierkante meter oppervlakte nodig hebt.

Hieronder een handige tabel met hoeveel oppervlakte u nodig heeft, voor een hellend dak. Voor een plat dak heb je meer oppervlakte nodig (ongeveer een meter vrij tussen elke rij zonnepanelen).

Aantal zonnepanelen Oppervlakte nodig (m2)
5 8
10 16
15 24
20 32
25 40
30 48

Is uw dak geschikt voor zonnepanelen?

Het is één ding om te weten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om uw woning van stroom te voorzien van gratis elektriciteit, maar uw dak dient wel geschikt zijn voor zonnepanelen.

De meeste  woningen in Vlaanderen zijn perfect geschikt voor zonnepanelen, maar er zijn een paar belangrijke factoren welke meespelen om een maximaal rendement te behalen:

  • Een zuid-gericht dak
  • Vrij van schaduwvlakken of objecten (schouw, bomen, dak van de buren..)
  • Hellingsgraad van 30-40 graden

Lees meer in Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Stroomverbruik

Het spreekt voor zich dat zonnepanelen al hun energie opwekken tijdens de daguren. Daarentegen gebruiken we 's avonds tussen 18.00 en 22.00 uur het meeste elektricitei.,

Dus als u overdag weg werken bent en 's avonds thuiskomt, hebt u de beste uren  van de dag gemist om gebruik te maken van de elektriciteit uit de zonnepanelen. Dit is waar een batterij kan helpen.

Wat is een batterij?

Batterijen slaan overtollige energie op die overdag door uw zonnepanelen wordt opgewekt. Zo kunt u 's avonds en zelfs 's nachts uw afhankelijkheid van uw energieleverancier verder verminderen.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

De prijs van een zonnepanelen installatie is afhankelijk van het merk zonnepaneel en omvormer maar ook de grootte van de installatie zelf.

Hieronder enkele richtprijzen

Vermogen Richtprijs
2 kWp € 3000
3 kWp € 4000
4 kWp € 5200
5 kWp € 6200
6 kWp € 7200
7 kWp € 8200
8 kWp € 8800
9 kWp € 9300

Lees onze gids 'Hoeveel kost het om zonnepanelen te installeren?' voor een grondige studie op de potentiële kosten van een zonnepanelen installatie.

Zonnepanelen adviseur ➡ Johan Mertens 💯

Zonnepanelen adviseur ➡ Johan Mertens 💯

👋 Hallo, ik ben Johan en ik ben hier om u te helpen. Op deze website vindt u mijn advies en tips rondom zonnepanelen. Ik heb meer dan 10 jaar ervaring in de sector van groene energie en zonnepanelen 👍