De voordelen en nadelen van zonnepanelen in detail

De zon straalt in één uur genoeg energie uit om de hele planeet een jaar lang van energie te voorzien, maar we zijn nog niet in staat om genoeg energie op te vangen om dit mogelijk te maken.

Een grote reden hiervoor is dat veel mensen nog steeds sceptisch zijn over de voor- en nadelen van zonnepanelen. Door het installeren van zonnepanelen op uw dak kunt u zelf de energie van de zon gebruiken om uw huis van elektriciteit en zelfs een elektrische auto te voorzien.

Dit kan helpen om uw energierekening aanzienlijk te verlagen en, omdat u minder elektriciteit en benzine/diesel uit fossiele brandstoffen gebruikt, en tegelijk uw ecologische voetafdruk te verkleinen en uw steentje bij te dragen tot een beter milieu.

Als u nog onzeker bent over het al dan niet te investeren in zonnepanelen, zijn hier de belangrijkste voor- en nadelen waar u rekening mee dient te houden.

Voordelen van zonnepanelen

Hernieuwbare energie is beter voor de planeet

Hoewel het een groot statement is om mee te beginnen, is het belangrijkste voordeel van het installeren van zonnepanelen dat je je aansluit bij de strijd tegen de klimaatverandering door meer hernieuwbare energie te gebruiken en je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.

Fossiele brandstoffen raken niet alleen op, maar wanneer we aardgas of olie gebruiken in onze huizen, auto's of bij de productie van elektriciteit voegen we koolstof toe aan de atmosfeer, een van de broeikasgassen die ons klimaat doen veranderen.

Zonne-energie produceert geen uitstoot en zal (volgens wetenschappers) pas over een paar miljard jaar opraken.

Zonnepanelen kunnen uw energierekening aanzienlijk verlagen

Zonnepanelen kunnen een aanzienlijke hoeveelheid van de elektriciteit die u nodig heeft in uw huis opwekken en omdat deze elektriciteit gratis is, hoeft u minder aan te kopen bij uw leverancier.

De hoeveelheid die u bespaart is afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat u installeert, hoeveel zonlicht uw huis krijgt en hoeveel van de zonnestroom u kunt gebruiken.

Als u niet thuis bent tijdens de dag dat de elektriciteit wordt opgewekt, wordt alles wat niet wordt gebruikt in het  net geinjecteerd. Als u echter ook een batterij installeert om de elektriciteit die u overdag niet gebruikt op te slaan, kunt u uw besparing en onafhankelijkheid verder maximaliseren.

Zonnepanelen kunnen elektrische voertuigen van stroom voorzien

Als u een elektrisch voertuig heeft of van plan bent om een aan te kopen, kunt u een laadpaal voor thuis laten installeren en het van elektriciteit voorzien met zonne-energie, dat wil zeggen dat u uw auto gratis kunt opladen en laten rijden!

Zonnepanelen zijn eenvoudig (en goedkoop) om te onderhouden

Het enige onderhoud waar u aan moet denken is het af en toe schoonmaken van de zonnepanelen om er zeker van te zijn dat ze zoveel mogelijk zonlicht krijgen.

Dit kan ofwel door u of door professionele bedrijven tegen een kleine vergoeding, rond de 100 EUR. Zonnepanelen zijn meestal voorzien van een 15-30 jaar fabrieksgarantie, terwijl de omvormer meestal een garantie van 5-10 jaar heeft. Omdat zonnepanelen geen bewegende delen hebben, is slijtage geen probleem.

Zonnepanelen zijn efficiënter dan ooit

Het rendement van zonnepanelen is snel verbeterd sinds ze voor het eerst op de markt kwamen en nu kunnen de beste modellen een rendement tot 25% bereiken.

Het rendement zal afnemen naarmate de jaren, maar de fabrikant zal een minimaal rendement garanderen voor de garantieperiode. Verwacht een gemiddelde daling in rendement van o,2 tot 0,3% per jaar.

Zonnepanelen werken zelfs op bewolkte dagen

Er is een misvatting dat zonnepanelen niet effectief zijn in Vlaanderen vanwege het aantal bewolkte dagen welke we hebben. Hoewel het waar is dat installaties op zonnigere locaties meer elektriciteit kunnen opwekken, werken ze perfect zolang er zonlicht is, zelfs op bewolkte dagen.

De kosten van zonnepanelen dalen snel

De kosten van zonnepanelen zijn jaar na jaar gedaald en zijn nu meer dan 60% goedkoper dan in 2010. Lees meer in Hoeveel kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn stil

Zonnepanelen maken geen enkel geluid en hebben, omdat ze op het dak zijn geïnstalleerd, geen enkele invloed op uw dagelijks leven.

Zonnepanelen voegen waarde toe aan uw woning

Veel kopers zien zonnepanelen als een troef wanneer ze op zoek zijn naar een woning, omdat ze een goedkopere elektriciteitsfactuur zullen hebben.

Nadelen van Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een grote investering

Hoewel de prijzen lager zijn dan ooit, vergt de installatie van zonnepanelen, omvormers en bedrading nog steeds een aanzienlijke investering van gemiddeld 5 000 tot 7000 EUR voor een gemiddelde installatie,  wat voor sommige mensen een barrière kan zijn.

Er zijn wel energieleningen beschikbaar bij de bank met een lage intrestvoet.

Zonnepanelen wekken 's nachts geen elektriciteit op.

Zonnepanelen wekken alleen elektriciteit op wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht, waardoor u geen elektriciteit opwekt wanneer het donker is.

Wanneer de panelen meer elektriciteit opwekken dan er gebruikt wordt, wordt het overschot aan elektriciteit in het net geplaatst. Omdat veel mensen overdag buitenshuis zijn en 's avonds thuis, kan dit een probleem vormen.

Als u echter een batterij naast de zonnepanelen plaatst, kunt u de overtollige elektriciteit gedurende de dag opslaan, zodat u deze 's nachts kan gebruiken en uw besparing kunt verhogen. Lees meer over batterijen.

Zonnepanelen zijn minder effectief op bewolkte dagen

Terwijl zonnepanelen nog steeds elektriciteit opwekken op bewolkte dagen, zal het rendement dalen, wat uw besparing zal verminderen.

Zonnepanelen nemen veel ruimte in beslag op het dak

Zonnepanelen moeten worden geïnstalleerd op een dak, het liefst op het zuiden om een maximale elektriciteitsproductie te garanderen.

Ze nemen veel ruimte in beslag op het dak, vooral als u er voldoende wenst te installeren om het grootste deel van uw elektriciteitsbehoefte te dekken.

Bovendien houden sommige mensen niet van het uiterlijk van zonnepanelen op een dak, wat een kwestie van persoonlijke smaak is. Een alternatief is om zonnepanelen op de grond te installeren.

Zijn zonnepanelen de juiste keuze voor u?

Ondanks deze overwegingen is investeren in zonnepanelen voor de meeste huiseigenaren die hun elektriciteitsfactuur willen verlagen en minder afhankelijk wensen te zijn van energieleveranciers en hun stijgende prijzen, een grote stap in de goede richting.

Zonnepanelen zijn goedkoper dan ooit en voegen waarde toe aan uw woning.

Zonnepanelen adviseur ➡ Johan Mertens 💯

Zonnepanelen adviseur ➡ Johan Mertens 💯

👋 Hallo, ik ben Johan en ik ben hier om u te helpen. Op deze website vindt u mijn advies en tips rondom zonnepanelen. Ik heb meer dan 10 jaar ervaring in de sector van groene energie en zonnepanelen 👍