Zonnepanelen in 2020

In 2020 kost een gemiddelde zonnepanelen installatie van 4000Wp tussen de 5000 tot 6000 EUR, dit is ongeveer de helft minder dan de prijzen rond de periode 2008-2012. Zonnepanelen zijn dus betaalbaarder dan ooit, zelfs zonder enige subsidie.

Hoewel er nooit een beter moment is geweest om te investeren in zonnepanelen, is het goed je research te doen en alles grondig te evalueren, alsook te kijken of je woning geschikt is. Zonnepanelen kopen is niet meteen hetzelfde als even een paar schoenen te gaan kopen.

Alhoewel de prijzen  zijn gedaald, kosten zonnepanelen nog steeds enkele duizenden euros. Je huiswerk doen is dus aangeraden. Zeker wanneer je weet dat een (goede) zonnepanelen installatie zorgeloos blijft werken voor 25 jaar of meer.

De kosten zullen afhangen van de grootte van het systeem, het merk en de kwaliteit van de zonnepanelen zelf en het type dak (plat of hellend) maar ook bijvoorbeeld het materiaal (leien of dakpannen). Tenslotte is er ook een prijsverschil in het type zonnepaneel. Zo zijn zwarte monokristallijne zonnepanelen (de zwarte) iets duurder dan polykristallijne zonnepanelen (de blauwe).

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het is erg belangrijk om het juiste aantal panelen voor uw huis te kennen, omdat dit het uitgangspunt is om te weten te komen hoeveel een installatie gemiddeld gaat kosten. Het aantal bewoners in uw huishouden is van invloed op de grootte van het systeem dat nodig, alsook de grootte van uw woning en uw verbruikspatroon en of hoe u de woning verwarmd (gas/mazout/elektrische via warmtepomp of accumulatoren).

De betrouwbaarste methode is om uw jaarlijks verbruik te raadplegen. Aan de hand daarvan kan u het aantal benodigde zonnepanelen gaan berekenen en de systeemgrootte.

Belangrijk om te weten is dat de opbrengst per zonnepaneel ook een 30% tot 40% kan verschillen. Oudere polykristallijne zonnepanelen hebben een vermogen van rond de 280Wp, waar de nieuwste generatie monokristallijne zonnepanelen 400Wp kan behalen.

Bij een installatie van 6000Wp is dat al een verschil van 6 a 7 zonnepanelen in totaal!

Hieronder tevens richtprijzen van wat u min of meer in 2020 betaalt voor een zonnepanelen installatie.

Vermogen Richtprijs
2 kWp € 3000
3 kWp € 4000
4 kWp € 5200
5 kWp € 6200
6 kWp € 7200
7 kWp € 8200
8 kWp € 8800
9 kWp € 9300

Wat zijn de betere zonnepanelen merken?

De prijs van een zonnepanelen installatie is vooral afhankelijk van het totaalvermogen (Wp) en de gekozen merken. De beste zonnepanelen zijn degene met het hoogste rendement (%) en vermogen (Wp), welke een nauw verband heeft met de prijs, hoe hoger, hoe duurder.

Indien u over weinig beschikbaar dakoppervlakte beschikt en een hoog verbruik, is het interessant om te kiezen voor zonnepanelen met een hoog vermogen, hoewel de prijs (EUR/Wp) hoger zal zijn.

Maar niet enkel het vermogen is belangrijk! Goede zonnepanelen merken bieden goede garantievoorwaarden, en belangrijk is de duur van de garantie.

Maar een garantie van een kleiner merk/bedrijf is vaak niet evenveel waard als dat van een groot en gereputeerd bedrijf

Daarom, wanneer je op zoek bent naar een goed merk, kijk naar alle bovenstaande zaken samen (prijs, vermogen, rendement, garantie en het bedrijf zelf). Om u enkele uren research te besparen, dit zijn de merken ik volledig aanbeveel (maar niet beperkt tot deze):

 • Panasonic
 • LG Solar
 • REC Solar
 • Sunpower
 • Jinko
 • Solarwatt
 • Hanwha Q Cells
 • Viessmann
 • JA Solar
 • LONGi
 • S-Energy (Samsung)

Kosten zonnepanelen

Zoals eerder aangehaald, is de prijs van zonnepanelen aanzienlijk gedaald. Waar voordien subsidies nodig waren om de investering financieel interessant te maken, verdienen zonnepanelen zich vandaag vanzelf terug.

Een gemiddelde zonnepanelen installatie betaalt zich vandaag volledig terug binnen de 6 tot 9 jaar.

Cost of solar PV systems

Weet wel dat prijzen sterk kunnen verschillen en de terugverdientijd ook nauw samenhangt met enerzijds de grootte van de installatie maar ook hoe efficiënt de zonnepanelen geplaatst kunnen worden.

Zonnepanelen welke zuidelijk gericht en in een perfecte hellingsgraad van rond de 30 graden zullen een behoorlijk lagere financiële terugverdientijd behalen dan dezelfde zonnepanelen op een westelijk gericht dak onder een lage hellinvan bijvoorbeeld 15 graden.

Zijn zonnepanelen interessant genoeg?

De beslissing om al dan niet te investeren in zonnepanelen is voor velen een financiële, maar ook om bij te dragen tot een beter milieu. Hieronder even op een rij enkele factoren welke uw beslissing kunnen helpen

 • Uw elektriciteitsfactuur daalt aanzienlijk. Bij een gemiddeld verbruik van rond de 4000kWh betaalt u jaarlijks ongeveer 1000 EUR aan elektriciteit. Met een zonnepanelen installatie welke 4000kWh per jaar aan elektriciteit levert zal u jaarlijks rond de 350 EUR betalen. Dit bedrag is het zogenaamde prosumententarief. Het is dus niet zo dat uw elektriciteitsfactuur 0 EUR bedraagt (tenzij u kiest voor de nieuwe regeling en volledig off-grid kan gaan met een batterij).
 • De kosten van zonnepanelen zijn op hun laagste punt ooit en geschat wordt dat de grootste daling inmiddels voorbij is en prijzen constant zullen blijven
 • Ze zijn een investering welke 25 jaar of langer blijven renderen. Op lange termijn is de investering een 'no-brainer' maar heeft u wel een zeker kapitaal nodig. Banken geven ook een energielening, waarbij het bedrag welke u uitspaart op uw elektriciteitsfactuur de lening vrijwel terug betaalt. Uiteindelijk is het dus belangrijk om zonnepanelen als een lange-termijn investering te zien.
 • Ze voegen waarde toe aan uw woning. Bij een eventuele verhuis kan u ze ook meenemen
Zonnepanelen adviseur ➡ Johan Mertens 💯

Zonnepanelen adviseur ➡ Johan Mertens 💯

👋 Hallo, ik ben Johan en ik ben hier om u te helpen. Op deze website vindt u mijn advies en tips rondom zonnepanelen. Ik heb meer dan 10 jaar ervaring in de sector van groene energie en zonnepanelen 👍