Welke zonnepanelen kiezen?

Als het idee van een lagere elektriciteitsfactuur u aanspreekt, dan zijn zonnepanelen het antwoord!

Vooraleer u kunt genieten van de vele voordelen van zonnepanelen, dient u er zeker te zijn een systeem te kiezen welke het dichtst bij uw eisen en profiel passen.

Met een aantal verschillende criteria, zal deze gids u helpen de juiste keuze te maken.

Waarom zonnepanelen installeren?

Als u geïnteresseerd bent in het installeren van zonnepanelen, is het waarschijnlijk goed dat u de voordelen verbonden aan zonnepanelen kent. Hierbij de grootste voordelen op een rij:

  • Lagere elektriciteitsfactuur
  • Verlaag de ecologische voetafdruk van uw huis
  • Opladen van elektrische auto (EV)
  • Lange levensduur
  • Geen andere kosten aan verbinden
  • Weinig onderhoud nodig

Hoe kiest u zonnepanelen voor uw huis?

Als het gaat om het kiezen van zonnepanelen voor uw huis, zijn er verschillende dingen die u moet overwegen:

  • Soort zonnepanelen
  • Vermogen
  • Aantal panelen
  • Rendement
  • Type installatie
  • Kosten

Type zonnecellen

Zonnepanelen worden gemaakt van silicium, met 2 verschillende soorten: monokristallijn (mono) en polykristallijn (poly).

Beide werken op dezelfde manier om energie op te wekken, met behulp van het zonlicht. Maar er zijn enkele belangrijke verschillen waar men zich bewust van moet zijn.

Monokristallijne panelen hebben een zwart uiterlijk en worden over het algemeen beschouwd als de meest stijlvolle van de twee keuzes. Ze zijn in staat om een hoger rendement te bereiken en hoewel ze een hoger prijskaartje hebben, zijn ze de meest populaire optie.

Polykristallijne panelen hebben een blauwe kleur en hebben een lagere prijs. Hun rendement is aanzienlijk lager en de laatste jaren worden ze minder en minder gebruikt door installateurs.

Type of Solar Panel Monocrystalline Polycrystalline
Efficiency Higher efficiency (15-20%) Lower efficiency (13-16%)
Cost More expensive Cheaper option
Aesthetics Black Blue

Vermogen

Het vermogen van zonnepanelen laat zien hoeveel energie ze kunnen opwekken. Dit wordt gemeten in Wattpiek (Wp). De meeste zonnepanelen hebben een vermogen tussen 270 Wp tot 320 Wp voor polykristallijne panelen en 300Wp tot 400Wp voor monokristallijne zonnepanelen.

Voor kleine daken of weinig ideaal oppervlakte is het aangeraden te kiezen voor zonnepanelen met een groter vermogen. Buiten het vermogen zelf verschillen de zonnepanelen echter niet van mekaar. Het meest voorkomende paneel is een monokristallijne versie met een vermogen rond de 300Wp tot 330Wp.

House Type Average Annual Electricity Usage (kWh) Average Daily Electricity Usage (kWh)
Mid Terrace 2,779 7.6
Flat 2,829 7.7
End Terrace 3,442 9.4
Semi Detached 3,847 10.5
Bungalow 3,866 10.6
Detached 4,153 11.3

In Vlaanderen gebruikt een gemiddeld huishouden rond de 10 kWh per dag, dit totaal varieert afhankelijk van het type huis en het aantal mensen dat er woont, alsook hoe er verwarmt wordt.

Aantal panelen

Het aantal benodigde panelen is afhankelijk van de hoeveelheid elektriciteit welke u verbruikt op jaarlijkse basis.

Voor een verbruik van 4000kWh waarbij de zonnepanelen zuidelijk geplaatst worden, zijn 10 (400Wp)  tot 14 (300Wp) zonnepanelen nodig. Het aantal zonnepanelen hangt dus ook af van het vermogen, wat we eerder besproken hebben.

Het is daarom ook belangrijk om te kijken of er voldoende oppervlakte beschikbaar is. Bij een plat dak heb je nog meer oppervlakte nodig gezien er tussen elke rij zonnepanelen ongeveer 70cm vrij dient te zijn, dit zodat de zonnepanelen elkaar niet beschaduwen.

Een zonnepaneel heeft een oppervlakte van 1,6 vierkante meter. Wanneer je het aantal zonnepanelen kent welke je nodig hebt, is het eenvoudig om het totaal benodigde oppervlakte te gaan berekenen.

Rendement

Het rendement van een zonnepaneel laat zien hoe goed het de energie van de zon omzet in elektriciteit. Het rendement wordt weergegeven als een percentage - hoe hoger het percentage, hoe efficiënter de panelen. U zult merken dat de meeste zonnepanelen een rendement van 18-21% hebben, maar er zijn ook zonnepanelen beschikbaar welke 23% tot zelfs 24% van het zonlicht omzetten in elektriciteit.

Het rendement van zonnepanelen daalt met de tijd - ongeveer 0,3% per jaar - en omdat ze zo'n lange levensduur hebben (20-25 jaar), bieden fabrikanten een garantie op het vermogen welke een bepaald niveau van minimaal rendement garandeert na een bepaalde tijd.

Het vergelijken van de vermogensgarantie zal  u een goed idee geven van hoe goed verschillende zonnepanelen verderop zullen presteren.

Het rendement van zonnepanelen kan worden beïnvloed door een aantal factoren, zoals de oriëntatie, schaduw, hellingsgraad van het dak, hoe vaak ze worden gereinigd en de buitentemperatuur (het rendement kan bij echt hoge temperaturen dalen). Een installateur kan u de optimale positie voor uw installatie aanbevelen.

Garantie

Zonnepanelen worden geleverd met 2 garanties, een productgarantie en een vermogensgarantie. Zoals we al eerder zeiden, is de vermogensgarantie een indicatie van hoe efficiënt de zonnepanelen zullen presteren als ze een aantal jaren zijn geïnstalleerd.

De productgarantie is het aantal jaren dat u gedekt wordt door de fabrikant in geval van een probleem met de zonnepanelen zoals malfunctie of wanneer het volledig stopt met werken.

Montage

Als het gaat om de montage, moeten de zonnepanelen onder een bepaalde hoek worden geïnstalleerd, naar het zuiden en uit de buurt van objecten zodat er geen schaduw optreedt.

Om de zonnepanelen in de meest efficiënte positie te krijgen, zijn er verschillende opties en systemen beschikbaar.

Kosten

De kosten van  zonnepanelen is zeker een doorslaggevende factor voor veel huiseigenaren en hoewel het verleidelijk kan zijn om voor de goedkoopste offerte te gaan, is het niet altijd niet de beste optie.

Je dient te kijken naar het volledige pakket, met welk merk zonnepaneel en omvormer er gewerkt wordt, het aantal jaar garantie en het vermogen van de installatie.

Batterij of niet

Het toevoegen van een batterij aan uw zonnepanelen installatie zal u in staat stellen om ongebruikte energie op te slaan tijdens de dag, om te gebruiken wanneer uw zonnepanelen geen energie opwekken als de zon eenmaal onder is gegaan.

Bovendien, in Vlaanderen, wordt de meeste elektriciteit verbruikt tussen 18u en 20u, op een moment waar we niet echt veel zon hebben over het hele jaar.

Het opslaan van energie gedurende de dag betekent dat er 's avonds energie kan worden gebruikt wanneer de zonnepanelen geen energie opwekken.

Sommige batterijen werken ook als back-up  in het geval van een stroomonderbreking. Tijdens een stroompanne kunnen de zonnepanelen niet werken, maar het installeren van een batterij met  back-up functie voor  garandeert dat u nog steeds stroom hebt. Enkele batterijen met deze functie zijn :

  • Tesla Powerwall 2.0
  • SolarEdge StorEdge
  • Solax
  • LG Chem
Zonnepanelen adviseur ➡ Johan Mertens 💯

Zonnepanelen adviseur ➡ Johan Mertens 💯

👋 Hallo, ik ben Johan en ik ben hier om u te helpen. Op deze website vindt u mijn advies en tips rondom zonnepanelen. Ik heb meer dan 10 jaar ervaring in de sector van groene energie en zonnepanelen 👍