Zonnepanelen Installatie: hoe gaat dat in zijn werk

Denkt u aan de installatie van een zonnepanelen systeem op uw dak, maar weet u niet zeker hoe dit werkt en wat dit inhoudt? We hebben een korte handleiding samengesteld om u stap voor stap te laten zien hoe een goede zonnepanelen installateur te werkt gaat.

Wij raden u eerst aan om offertes van verschillende installateurs te vergelijken om zo de beste prijs en merken voor uw installatie te bekomen.

Een gpede installateur komt bij u thuis voor een bezoek en de inspectie. Daarna kan een een nauwkeurige offerte worden opgemaakt met de volledige kostprijs van de installatie.

Zodra u een installateur hebt gekozen, zal u een gedetailleerd planning ontvangen voor de installatie van de zonnepanelen alvorens de werkzaamheden beginnen.

Hieronder de verschillende stappen van een installatie.

Het plaatsen van steigers (optioneel)

Het kan zijn dat de installateurs steigers dienen te plaatsen alvorens werkzaamheden aan de woning uit te voeren. Hoewel dit niet altijd nodig is, zeker bij een bungalow of een  gelijkvloerse woning.

Montage van constructiemateriaal

Montage van dakhaken bij een hellend dak

Uw installateur zal eerst een reeks haken op uw dakstructuur monteren. Hierop worden rails geplaatst welke een frame vormen waarop de zonnepanelen worden bevestigd. Dit frame bestaat  uit een roestvrij metaal zoals aluminium.

Plaatsen frame bij een plat dak

Bij een plat dak wordt het frame op het dak geplaatst en dan voorzien van een tegenballast (meestal bakstenen of kiezels). Het frame van een installatie op een plat dak wordt niet in het dak vastgeschroefd, dit om lekken te vermijden.

Bevestigen en bedraden van zonnepanelen

Met behulp van klemmen monteert uw installateur de panelen op het frame. Vervolgens worden de zonnepanelen met elkaar bedraadt.

Aansluiten omvormer

De omvormer zal in staat zijn om de DC-stroom van de zonnepanelen om te zetten in  AC-stroom voor gebruik in uw woning.

Een goede installateur zal er altijd voor zorgen dat de omvormer zo netjes mogelijk wordt geplaatst, met zo min mogelijk bedrading en in een plaats met voldoende ventilatie.

Het kan zijn dat uw installateur de elektriciteit van uw woning voor een zeer korte periode moet uitschakelen alvorens de zonnepanelen installatie te kunne testen.

Nakijken van het systeem en documentatie

Zodra uw installateur de relevante veiligheidscontroles heeft uitgevoerd, schakelt hij de omvormer in en schakelt hij uw nieuwe zonnepanelen installatie in. Zij kunnen dan controleren of het systeem presteert volgens de standaard schatting voor de installatie. Tot slot moeten ze u voorzien van alle benodigde documentatie, waaronder handleidingen en garanties.

AREI-Keuring

Uw zonnepanelen installatie dient gekeurd te worden door een erkend keurder, net zoals dit dient te gebeuren bij alle werken aan de elektrische installatie.

Aanmelding installatie

Uw installateur dient aangemeld te worden bij de netbeheerder. Deze administratieve taak wordt gedaan door de installateur.

Eenmaal de installatie is aangemeld en goedgekeurd kan u genieten van gratis elektriciteit uit de zonnepanelen

Let op: dit is een algemene handleiding voor wat er bij de installatie van zonnepanelen komt kijken, maar uw installateur zal het exacte proces voorafgaand tot in detail met u doornemen.

Zonnepanelen adviseur ➡ Johan Mertens 💯

Zonnepanelen adviseur ➡ Johan Mertens 💯

👋 Hallo, ik ben Johan en ik ben hier om u te helpen. Op deze website vindt u mijn advies en tips rondom zonnepanelen. Ik heb meer dan 10 jaar ervaring in de sector van groene energie en zonnepanelen 👍