Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De eerste vraag voor zij welke zonnepanelen wensen te plaatsen, alvorens ook maar ergens naar te kijken is nagaan of het dak geschikt is voor zonnepanelen

Gelukkig beschikt de meerderheid van de woningen in Vlaanderen over een geschikt dak voor de installatie van zonnepanelen. Geweldig nieuws voor iedereen wie zijn eigen elektriciteit wil opwekken, of zijn energierekening wil verlagen en de impact van zijn of haar huis op het milieu wil verminderen.

De meeste daken in Vlaanderen zijn geschikt

Om u te helpen de juiste keuze te maken bij de installatie van zonnepanelen, hebben we een aantal van de meest gestelde vragen over de eisen aan het dak hieronder  beantwoord.

Welke richting is de beste?

De beste oriëntatie voor zonnepanelen is een zuid-gericht dak omdat ze de meeste deze wekken het meeste elektriciteit op.

Dit betekent echter niet dat daken op het oosten of het westen ook niet geschikt zijn voor zonnepanelen. Als uw dak een andere oriëntatie heeft, dan kunt u waarschijnlijk nog steeds veel voordeel uit een zonnepanelen installatie behalen.

Oost- en West gerichte daken zijn ook geschikt voor zonnepanelen en zullen in de loop van de dag nog steeds veel energie opwekken en zijn meer afgestemd op het verbruik van een gemiddeld gezin.

Een installatie op het oosten wekt 's ochtends vooral elektriciteit op, terwijl een  westelijk gerichte installatie middags en 's avonds meer elektriciteit zal opwekken.

In Vlaanderen worden de laatste jaren veel installaties Oost-West geplaatst om zo het prosumententarief te verlagen, gezien het vermogen van de omvormer kleiner is.

Wat is de beste dakhelling voor zonnepanelen?

De ideale dakhelling voor zonnepanelen ligt tussen 30-40°, maar een andere hellingsgraad is ook goed.

Zonnepanelen kunnen nog steeds zonlicht absorberen, zelfs indien ze horizontaal geplaatst worden. Zonnepanelen onder de 12º  (horizontaal), verliezen hun zelfreinigende factor. Dit omdat het vuil en stof welke zich ophoopt minder goed kan worden weggespoeld bij regen.

Een zuid-gericht dak met pannen is meestal de beste optie

Is mijn dak voldoende groot  voor zonnepanelen?

Of uw dak groot genoeg is voor zonnepanelen hangt voornamelijk af van uw elektriciteitsverbuik.

Voor een standaard 4kWp installatie heeft u ongeveer 24 vierkante meter  nodig. U dient wel rekening houden dat deze oppervlakte geen of zo weinig mogelijk schaduw krijgt van bomen, schouw of andere objecten.

Hoewel installateurs over het algemeen om deze obstakels heen kunnen werken, kan dit een impact hebben op de opbrengst van de installatie.

Ook hier dient rekening  gehouden te worden met schaduwvlakken, wat ons naar de volgende vraag leidt...

Mijn dak ligt in de schaduw, werken de zonnepanelen nog?

Schaduw kan de hoeveelheid stroom die zonnepanelen opwekken aanzienlijk verminderen, tot meer dan 50%! Indien uw dak voor langere tijd schaduw krijgt gedurende de dag, kunt u kijken naar andere opties zoals een grondconstructie of carport.

Installateurs kunnen uw situatie het beste inschatten, eventueel een schaduw analyse uitvoeren en advies geven over de beste manier en alternatieven.

Wat is het beste type dak voor zonnepanelen?

Het materiaal waarvan uw dak is gemaakt kan van invloed zijn op de kosten van het installeren van een installatie. Zo is het plaatsen op een leien dak duurder gezien er meer werkuren nodig zijn. Een plat dak is ook duurder, maar omdat er hierbij meer montagemateriaal nodig is.

Een van de belangrijkste factoren waarmee u rekening dient te houden is hoe sterk uw dak is.  Indien het dak niet sterk genoeg is dient het verstevigd te worden.

Plat dak (EPDM of grind)

Een plat dak is indien stevig genoeg ideaal voor zonnepanelen. De zonnepanelen kunnen meestal zuid geörienteerd worden (of Oost-West) en in een bijna perfecte hellingshoek tegenover de zon geplaatst worden.

Bij een plat dak wordt in vrijwel alle gevallen het constructiemateriaal (haken) niet in het dak geboord zoals bij een hellend dak. Er wordt gebruik gemaakt van een tegenbalast. Dit is tevens waarom bij een plat dak stevig dient te zijn gezien de ballast en zonnepanelen een aanzienlijk extra gewicht opleveren.

Hellend dak met dakpannen

Dit is de meest kost-effectieve installatie. Installateurs werken graag op een pannendak gezien het makkelijk is om de pannen te snijden en de dakhaken te bevestigen in de dakconstructie.

Hellend dak met leien

Zonnepanelen plaatsen op een hellend leien dak is zeker mogelijk, maar is arbeidsintensief. Dit omdat het snijden van leien niet eenvoudig is en deze makkelijk kunnen breken.

Let wel dat er geen zonnepanelen mogen geplaatst worden op asbest daken.

Heb ik een bouwvergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen?

Over het algemeen hebben huiseigenaren geen bouwvergunning nodig om zonnepanelen te laten plaatsen.

Als u echter in een beschermd gebied woont of als uw huis op de lijst staat, kan het zijn dat u in sommige gevallen een bouwvergunning nodig heeft. Een historisch pand (bv. Brugge) krijgt vaak de toestemming niet om zonnepanelen te plaatsen.

Ook voor grondinstallaties is altijd een bouwvergunning nodig, al wordt deze meestal wel gegeven door de gemeente/stad.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zelfs een dak dat niet aan de ideale eisen voldoet, kan nog steeds geschikt zijn voor zonnepanelen. Het enige is dat sommige installateurs u zonnepanelen zullen afraden, terwijl een andere installateur samen met u naar een oplossing zal zoeken.

Als u twijfelt of uw dak geschikt is, schakelt u best de hulp in van een erkend installateur voor een plaatsbezoek

Zonnepanelen adviseur ➡ Johan Mertens 💯

Zonnepanelen adviseur ➡ Johan Mertens 💯

👋 Hallo, ik ben Johan en ik ben hier om u te helpen. Op deze website vindt u mijn advies en tips rondom zonnepanelen. Ik heb meer dan 10 jaar ervaring in de sector van groene energie en zonnepanelen 👍