6 vragen om te stellen aan je zonnepanelen installateur
Met meer dan 400 zonnepanelen installateurs in Vlaanderen, kan het moeilijk zijn om te weten wie je kunt vertrouwen voor het plaatsen van zonnepanelen
Helaas gebruiken vele installateurs (agressieve) verkooptactieken zoals een korting wanneer je direct tekent of het in een slecht daglicht stellen van andere installateurs of merken.
Daarnaast zijn er ook de bedenkelijke groepsaankopen waar grote sier gemaakt wordt met grote kortingen welke in de realiteit helemaal geen kortingen zijn. Hoe onderscheidt je de 'cowboys' van de goede installateurs welke niet enkel uit zijn op verkoop.
Laten we eens kijken hoe je best een zonnepanelen installateur kiest en welke vragen je zoal kan stellen.
De eerste zaak is om na te gaan of de installateur RESCert gecertificeerd is en ook lid is van andere federaties.
Is mijn zonnepanelen installateur gecertificeerd?
De zonnepanelen sector is niet geregulariseerd, dit betekent dat iedereen zomaar een zonnepanelen installateur kan worden. RESCert certificeert installateurs en geeft een zekere garantie op kwaliteit en vakmanschap.
Dit is altijd de eerste stap. Wanneer de installateur bij u is voor een plaatsbezoek kan u volgende vragen stellen.
Hoe worden de zonnepanelen op het dak geplaatst?
Of u nu een pannendak, een leien dak of zelfs een plat dak heeft, het is belangrijk om te weten hoe de installateur van plan is om uw zonnepanelen op het dak te bevestigen.
Een zonnepanelen installatie kan op vrijwel elk type dakconstructie worden gemonteerd, maar hoe goed dit wordt gedaan speelt een cruciale rol voor de levensduur van de installatie.
Wist u dat zonnepanelen op een plaatst met goede ventilatie moeten geplaatst worden? Goede ventilatie is essentieel voor het rendement en dus moet er achter de zonnepanelen een opening zijn voor de ventilatie. Maar natuurlijk zijn de zonnepanelen dan wel blootgesteld en kwetsbaar voor natuurelement, met name wind.
Indien de bevestigen/dakhaken niet goed geplaatst zijn kan tijdens een storm de wind de zonnepanelen losrukken.
Sommige installateurs maken gebruik van het zogenaamde 'Click Fit' systeem, dat snel te installeren is. Populair bij vele installateurs in Vlaanderen, met dit systeem worden de panelen in essentie zonder schroeven in het bevestigingsmateriaal ingeklikt.
En aangezien het bevestigingsmateriaal/frame wordt bevestigd met slechts één schroef per spant, is dit systeem niet zonder risico.
Kies voor een installateur welke werkt met beugels waar de zonnepanelen in worden vastgeschroefd. Dit biedt veel meer garantie dat de zonnepanelen zelfs de ergste storm probleemloos doorstaan.
Voert u een schaduw analyse uit?
Schaduw dient idealiter te worden vermeden. Er zijn echter manieren om de impact te minimaliseren en het is belangrijk om schaduw te analyseren die wordt veroorzaakt door omringende objecten zoals naburige gebouwen en bomen.
Als schaduwvorming een probleem kan zijn, moet een goede installateur u een door de computer gestimuleerde schaduwanalyse kunnen geven. Houd er rekening mee dat schaduw een grote invloed heeft op de opbrengst.
Wie plaatst de zonnepanelen?
Veel installateurs nemen onderaannemers in dienst om enkele (elektriciteit, dakwerken..) delen van de installatie te verzorgen. Dit is een gangbare praktijk. Terwijl dit in principe niet slecht is, zeker wanneer de onderaannemer zich specialiseert in een specifieke tak, is het goed op de hoogte te zijn.
Ik raad wel aan om een installateur te kiezen welke het volledige project en alle werken zelf uitvoert.
Hoe dan ook, zorg ervoor dat u weet wie verantwoordelijk is voor welk werk; zeker omdat u dient te weten met wie u best contact opneemt als er een probleem ontstaat.
Wat is de garantie?
Zonnepanelen zijn ontworpen om minstens 30 jaar mee te gaan, maar is de garantie dezelfde?
De meeste zonnepanelen merken bieden rond de 15 jaar garantie. Bij omnvormers ligt de garantie zelf lager, tussen de 5 a 10 jaar.
Gelukkig zijn er enkele merken welke een betere garantie bieden van 20 of meer jaar, zelfs voor omvormers, het enige addertje is dat dit soms wel aan een meerprijs is. Vraag dus zeker aan uw installateur wat de garantie is voor de omvormer en zonnepanelen.
Wat houdt de prijs in?
Weet wat de prijs inhoudt en of er extra kosten zijn, bijvoorbeeld werken aan de elektrische installatie of dak. Alvorens een zonnepanelen installatie kan geplaatst worden zijn soms ingrijpende werken nodig. De grootste is bijvoorbeeld het omvormen van een-fase elektrische installatie naar een drie-fasen.
Is met de offerte ook monitoring en onderhoud van de installatie inbegrepen? Monitoring is zeer belangrijk om het maximale rendement uit uw zonnepanelen te halen en er zeker van te zijn dat de installatie ten alle tijde correct werkt. Sommige installateurs vragen hiervoor een extra kost.
Een handige checklist
Naast bovenstaande vragen kan u ook volgende zaken nakijken
- Doe uw research. Zoek op het internet naar beoordelingen van de installateurs
- Vraag naar referenties.
- Vraag bijvoorbeeld kennissen of buren in de straat welke zonnepanelen hebben met welke installateur ze hebben samengewerkt.
- Lees alle kleine lettertjes bij een offerte of contract alvorens u tekent. Vraag om aanpassingen wanneer u niet akkoord bent met iets of twijfelt
- Stel bovenstaande vragen
- Ga na of de installateurs RESCert gecertificeerd is
- Neem uw tijd alvorens te beslissen, ga niet in op de agressieve verkooptrucjes van sommige verkopers