Werken zonnepanelen op bewolkte dagen?
Zonnepanelen hebben geen direct zonlicht (maar diffuus licht) nodig om elektriciteit te produceren, wat betekent dat ze nog steeds werken op bewolkte dagen, wel met een beperkt rendement. Goed nieuws voor huiseigenaren in Vlaanderen waar het ongeveer de helft van het jaar bewolkt is, afhankelijk van de regio.
Werken zonnepanelen op bewolkte dagen?
Het is een grote vraag, vooral in onze regio: werken zonnepanelen op bewolkte dagen?
Zonnepanelen zullen nog steeds stroom leveren op bewolkte dagen, maar in beperkte mate.
Op een bewolkte dag genereren zonnepanelen doorgaans 10-25% van hun normaal vermogen tegenover een zonnige dag.
We weten dus dat zonnepanelen nog steeds elektriciteit zullen opwekken bij bewolkt week, maar hoe komt dit?
Nou, het korte antwoord is dat zonnepanelen enkel licht nodig hebben, in plaats van direct zonlicht, om stroom op te wekken. Dit type licht noemt men ook wel diffuus licht. Zolang het niet helemaal donker is blijven zonnepanelen werken.
Het 'randje van de wolk' effect
Terwijl op een bewolkte dag uw zonnepanelen een deel van hun rendement verliezen, kan een gedeeltelijk bewolkte dag ook een boost geven.
Bekend als het 'edge of cloud' effect, wanneer het zonlicht begint te pieken van achter een wolk is er een combinatie van direct zonlicht en reflecterend zonlicht van de wolken welke tijdelijk meer licht opwekken, direct en diffuus licht tezamen.
Hoe zit het met regen?
Een beetje regen is goed zijn voor uw zonnepanelen, omdat het helpt ze te ontdoen van vuil dat kan voorkomen dat uw systeem zo efficiënt mogelijk werkt.
Tegelijk zal de installatie ook blijven werken, al is dit wel zeer gering. De regen blokkeert meer licht.
Kan slecht weer mijn zonnepanelen beschadigen?
Zonnepanelen weerstaan vrijwel elk type weer. Hagel is op zich bijna nooit schadelijk. Orkanen of echte stormen met winden boven de 120km/u komen hier ook bijna nooit voor.
Indien uw zonnepanelen toch beschadigd raken, wordt dit gedekt door de productgarantie.
Wanneer zijn zonnepanelen het meest effectief?
Zoals de naam al aangeeft, zullen zonnepanelen de meeste energie opwekken tijdens een zonnige dag.
U kunt zelf uw zonnepanelen effectiever maken door:
- Ervoor te zorgen dat ze in de richting van de zon staan (een dak op het zuiden is het beste).
- Ze uit de schaduw te houden
- Ze twee maal per jaar te reinigen
Werken zonnepanelen 's nachts?
Hoewel zonnepanelen op een bewolkte dag zonlicht kunnen opwekken, produceren ze 's nachts geen elektriciteit. U kan uw zonnepanelen echter wel koppelen aan een batterij, welke eventuele overtollige energie die overdag wordt opgewekt opslaat.
Deze kan dan 's nachts worden gebruikt wanneer de zonnepanelen geen elektriciteit opwekken.
Hoe werken batterijen?
Vaker wel dan niet wekken zonnepanelen meer energie op dan er op dat moment wordt gebruikt. Een eventueel overschot aan energie wordt terug op het net geplaatst. Met een batterij wordt deze stroom bewaard in uw batterij en verlaat als het ware nooit uw woning.
Laat bewolking uw oordeel niet beschaduwen
Sinds jaren is Duitsland de marktleider qua geplaatst zonnepanelen vermogen in Europa, en tot enkele jaren geleden zelfs wereldwijd (nu China, Mexico en de V.S.)
Dit ondanks het feit dat het land het hele jaar door zo weinig zonneschijn ziet als Vlaanderen. Dit laat zien dat zelfs als je ergens woont waar het een groot deel van het jaar bewolkt is, je nog steeds kunt profiteren van een zonnepanelen installatie.